Bent Aalbæk-Nielsens hjemmeside

Ældre-bloggen


Som det var tilfældet på den tidligere Ældre-bloggen, kan du meget let give din mening til kende om de emner og synspunkter, der bliver taget op her på siden.


   Brug "blanketten" her til højre; skriv dit navn og din email-adresse og din kommentar i besked-feltet. Klik på SEND, og et øjeblik senere ligger den i sidens indbakke. Snarest derefter vil din kommentar blive bragt her på siden under dit navn, men UDEN angivelse af din email-adresse.


Du må også meget gerne komme med egne indlæg om, hvordan du oplever det at være ældre, eller måske med gode ideer til, hvordan det kan blive endnu bedre at være det.

 
 
 
 

28-04-17


Tryghed betyder meget


- og det gør det hele livet igennem. Men det gør det ikke mindst, når vi når til den såkaldte tredje alder.

     Efterhånden som vi bliver ældre, må de fleste af os erkende, at der er noget, som vi ikke længere kan klare så godt alene. Og en gang imellem er der måske noget, som vi slet ikke kan klare længere. Det kan godt skabe utryghed.

     Det er naturligvis en stor hjælp, hvis man stadig er to ægtefæller eller i hvert fald to samboende, for så er der dog i hvert fald nok en, der kan skaffe hjælp, hvis der bliver behov for det. Men hvor længe kan man blive ved med at være to? Det kan man ikke få sikkerhed for, og alene den usikkerhed er for nogle med til at skabe utryghed.

     Derfor søger flere og flere ældre sammen i mere eller mindre forpligtende fællesskaber - enlige såvel som ægtepar. For her kan man finde noget af den tryghed, som man efterhånden er kommet til at mangle, hvis man går og føler sig isoleret fra omverdenen i en eller anden grad.

     De tidligere tiders alderdomshjem er en saga blot. I sådan et havde f.eks. min farmor et godt og trygt hjem i sin sidste halve snes år i 1940-50'erne. I dag har vi plejehjemmene - og godt for dem. Men i dem ligger vægten alene på pleje af dem, som ganske enkelt ikke kan klare sig selv længere. Og det er jo slet ikke det, der er tale om, når man inde i den tredje aldre begynder at tænke på at sikre sig, at man også i de kommende år fortsat gerne vil kunne leve sit liv i største mulig tryghed.

    Og her er det så, at de forskellige former for bofællesskaber for ældre kommer ind i billedet. Egentlig er det jo slet ikke noget nyt. Det er da mange år siden, at jeg første gang hørte om de såkaldte "oldekoller". Så var det, som om der i perioden omkring finanskrisen blev lidt mere stille omkring den boform; men i dag er der igen for alvor kommet fokus på den.

     En optælling har vist, at der i dag (april 2017) findes knap 300 bofællesskaber for ældre med i alt ca. 7.000 boliger; men det er oplyst, at der yderligere står  omkring 8.400 ældre på ventelister til eksisterende og planlagte bofællesskaber. Og en undersøgelse, som er foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, viser, at mere end 80.000 ældre danskere har overvejelser om at flytte til et bofællesskab.

     Der er altså rigtig stor interesse for de muligheder, som seniorbofællesskaberne kan byde på, og vil man gerne vide endnu mere om dette emne, så kan jeg anbefale at gå ind på hjemmesiden


     www.seniorboligen.dk


hvor antropolog Max Pedersen lægger et væld af oplysninger frem og giver gode råd om, hvilke overvejelser man skal gøre sig, hvis man har tanker om at søge ind et sådant bofællesskab.


Også andre muligheder

Det drejer sig altså ikke mindst om at finde tryghed i dagligdagen. En god hjælp til det kan også være at danne en telefonkæde. Jeg har hørt om flere eksempler på ældre mennesker, der har dannet kæder på 8-10 personer, som hver formiddag på et aftalt tidspunkt ringer til den næste i kæden og lige hører, om alt er i orden. Er der brug for hjælp, så sørger man for at skaffe den - evt. fra den kommunale hjemmehjælp. Og bliver der ikke svaret, er der måske noget rigtig galt, og det undersøger man så.

     På den måde er der sikret en daglig kontakt, og ingen er overladt helt til sig selv. Og for nogle giver det så i øvrigt også anledning til at følge op med en mere personlig kontakt en gang imellem.